Tuesday, June 30, 2009

Udda whisky från Wales

Ibland blir man överraskad av någonting riktigt udda. Penderyn Welsh Single Malt är en sådan whisky.
Med doft och smak av lagrad Grappa smakar den nästan inte whisky. Vanilj, kola och lite madeira blandar sig också in i leken med gott resultat. Det finns säkert många whiskysnobbar som ryknar på näsan åt detta, men jag är inte en av dem. Jag gillar den skarpt. Helt klart en av mina nya favoriter.
Prismässigt ligger den strax över en bättre standardwhisky och jag tycker den är mycket prisvärd. Den finns tyvärr inte på Systembolaget. Jag tycker nog att inköparna på bolaget generellt är ganska dåliga utanför mainstreamdrickat. Synd. Jag tror denna whisky skulle funka i Sverige.
Totalbetyg: 93 poäng av 100. (Världsklass)
(46% abv)

Alltid trevligt med en ny spelare på marknaden

Whiskyvärlden har fått en ny oberoende buteljerare: Malts of Scotland Ltd. Själva företaget har funnits ett tag och sysslat med inköp av whiskyfat för buteljering, men det är först nu buteljeringarna har släppts ut på marknaden. Det är ingen billig whisky, men det blir lätt så när det handlar om en begränsad upplaga.
Den första serien består av 11 buteljeringar, men ingen av dem finns än så länge på Systembolaget.

Monday, June 29, 2009

Världens bästa restaurang - och jag har ett bord

Jajjamänn! Bordsbeställningen på The Fat Duck är fixad. Två månader i förväg och "bara" 50 minuters telefonkö. Alla bord på kvällstid var då redan uppbokade, så jag fick nöja mig med ett bord på lunchen. Men det gör inget; Jag har ett bord!
The Fat Duck har sedan 2004 haft 3 Michelinstjärnor och har de senaste 3 åren, tillsammans med El Bulli i Spanien, varit rankad topp två i världen.
En middag för två inklusive vin kostar ungefär 6000 kr. Visst är det dyrt, men efter alla recensioner jag har läst är jag ändå inte orolig. Det kommer att bli hur gott som helst.
Ägaren och huvudkocken heter Heston Blumenthal och är i England även känd för sina tv-serier: "Kitchen Chemistry" och "In Search of Perfection". I Sverige verkar folk bara känna till Jamie Oliver och Gordon Ramsay. Tragiskt.
Bordsbeställningen ska ikväll firas med en riktigt stor whisky. Inga problem!

Mer svensk whisky

Ådalen Destilleri AB har fått in nytt kapital. Förra veckan blev det klart att Nordic Whisky Capital pumpar in en större slant i destilleriet. I ett nyhetsbrev från Box Whisky står följande:
“Vi ser Ådalen Destilleri som det mest intressanta alternativet av de destillerier som är i startgroparna.” säger Håkan Jarskog, VD för Nordic Whisky Capital. “Vårt bolag startades för att vi tror på en fortsatt god utveckling av det svenska whiskyintresset, och vi är övertygade om att Ådalen Destilleri kommer att vara ett viktigt bidrag i den utvecklingen.”
“Den här framgången visar att vår affärsidé håller och att vårt koncept attraherar såväl små som stora investerare” säger Thomas Larsson, styrelseordförande Ådalen Destilleri AB.
Det ska bli intressant att smaka när de börjar tillverkningen. Mackmyra är ju god, så varför inte?

Thursday, June 25, 2009

Vetenskaplig omstrukturering

Det är mycket nu. Restaurangrecensionerna behövde struktureras upp lite, så jag gjorde om betygsystemet på lite mer "vetenskapliga" grunder. Varje restaurang bedöms nu enligt 6 kriterier med individuell viktning:

  • vikt 2, Placering (lättilgänglighet, vacker omgivning etc.)
  • vikt 3, Service (Trevlig personal, rätt beställning serveras, etc.)
  • vikt 3, Atmosfär (inredning, gemytlighet etc.)
  • vikt 9, Matkvalitet (gott? vällagat?)
  • vikt 2, Matpris
  • vikt 1, Dryckespris
Summan av betygskalan 1-10 i varje kategori multiplicerat med vikten ger ett teoretiskt maxbetyg av 200 poäng.

Wednesday, June 24, 2009

Monsun

Ännu en indisk restaurang avklarad. Denna gång var det en liten besvikelse. Läget var trevligt ca 100 meter från floden Main. Ok, man såg inte floden, men väl bron som gick över den. Inredningen gick i blått, brunt och vitt. Blå heltäckningsmatta och mycket trä, vita dukar på borden och vita väggar. Allt såg mycket trevligt ut. Även servicen var mycket bra. Då återstår alltså bara att nämna maten...
Lammvindaloo och vitlöksnaan som vanligt. Suck... Kryddningen på vindaloon var i stort sett obefintlig och då snackar jag inte nödvändigtvis om styrkan, vilken förvisso också lyste med sin frånvaro, utan även om själva smaksättningen. Naanbrödet smakade knappt vitlök och var dessutom väldigt krispigt. Naanbröd ska vara fluffigt och mjukt. Med mycket smör i helt enkelt.
Monsun lyckas med nöd och näppe missa bottenplaceringen på listan. Den går fortfarande till Mayur, men det var inte långt därifrån. Synd. Det var ett trevligt ställe, men vad gör det när maten är värdelös? Det var dessutom ganska dyr mat. Whisky, konjak och öl fanns däremot i hyfsat utbud till trevliga priser.
Restaurant Monsun
Walther von Cronberg-Plaza 2
60594 Frankfurt

Tuesday, June 23, 2009

Alkohollagen öppnar för godtycke

Alkohollagen snackar om "särskild måttlighet" och "dominerande inslag i miljön", när det gäller alkoholreklam. Hur dessa väldigt diffusa begrepp skall tolkas är helt och hållet upp till Marknadsdomstolens godtycke.
Dagens Industri skriver idag att Vin & Sprit har fällts i Marknadsdomstolen för en banderoll som gör reklam för Explorer. Banderollen i fråga hade placerats utanför en restaurang i Karlskoga där Vin & Sprit hade temakväll 2007. En del av Marknadsdomstolen yttrande är:
"Utomhusreklam för alkoholdrycker kan vara tillåten om den är placerad i eller i direkt anslutning till restauranger eller andra lokaler där alkoholdrycker säljs. Vid sådana platser är det dock inte tillåtet med märkesreklam som utgör ett dominerande inslag i miljön."
Vin & Sprit förbjuds att använda banderollen igen under hot om vite på 750.000 kronor. Ojdå, det måste visst vara himla alvarligt det här. Tänk om någon skulle få för sig att ta en extra snaps bara för att de har sett en banderoll utanför en restaurang på stan. Jösses alltså!
Konsumentombudsmannen ville dock gå ännu längre och förbjuda de kepsar med Explorerlogga som restaurangpersonalen hade på sig. Suck!
Jag tycker moralpaniken börjar bli lite väl barnslig. Inte undra på att domstolarna har långa kötider när de tvingas hållas på med sånt här tjafs. Det är definitivt dags att omarbeta alkohollagen till något mer modernt. Mer ansvar för individen och mindre överförmynderi. Vi är vuxna människor och kan faktiskt ta vara på oss själva om vi bara tillåts göra det, eller hur?
Vad är det som är så svårt?

Locke's Irish Whiskey

Så var det äntligen dags. Efter att först ha testat Locke's 8-åriga Single Malt för några år sedan har jag sett fram emot att testa deras blended, men av olika anledningar har det inte blivit av förrän nu. Den kanske viktigaste är att den (som vanligt) inte finns på Systembolaget. Enormt utbud? Jo, pyttsan!
Sandbar i Frankfurt fanns den dock på hyllan. Alltså var jag ju helt enkelt tvungen att testa. Doften var något spritig, men med hjälpa av fruktigheten var det ganska ok ändå. Smaken var betydligt mildare, som vanligt med den där "potstill" karaktären som är så vanlig hos irländsk whisky. Totalt sett var den ganska tråkig och jag hade väntat mig mer. Nåja, man kan inte få allt. En helt ok vardagswhisky, men absolut ingenting mer än så. Den funkar säkert bra som bas i en Irish Coffee.

Monday, June 22, 2009

Namaste - Indisk restaurang

Vindaloo är något man inte kan få för mycket av. Därför har jag och en kollega bestämt oss för att testa så många indiska restauranger i Frankfurt som vi någonsin kan. Det är ett hårt jobb, men någon måste göra det. Att onlineguideboken In your pocket dessutom oftast är helt ute och cyklar påvisar ju bara nödvändigheten ytterligare.
Namaste ligger i stadsdelen Bockenheim och är kanske inte ett ställe man bara råkar åka förbi. Det gjorde inte vi heller. Vi åkte hit enbart för att käka indiskt och jag kan säga att det var värt omvägen. För den som är lat så har de även onlinebeställning med utkörning.
Jag försökte som vanligt beställa min "referensmeny" vilken består av lammvindaloo, vitlöksnaan och en flaska Lager. Lammet var lite dyrt, så jag beställde denna gång kycklingvindaloo istället. Kryddningen på vindaloon var bland de bättre hittils även om såsen kanske innehöll lite mycket olja för min smak. Naanbrödet var inte lika fluffigt som på andra ställen, men smaken var helt ok. Ölen för kvällen, "Namaste Lager", var något egenproducerat som jag gott hade klarat mig utan. Det fanns dock både Becks och Binding på menyn, så det är inga problem att köpa en hyfsad öl nästa gång jag kommer hit. Ingen vettig whisky på menyn, men det är å andra sidan inte därför man går hit.
Namaste klämmer sig in på Top 3 på listan över indiskt, endast slagen av Anar Kali och Bombay Palace och vi får väl se hur länge pallplatsen varar nu när vi på allvar ökar tempot.
Namaste
Jordanstrasse 19
60486 Frankfurt

En udda midsommar

Tyskarna firar inte midsommar och mina svenska kollegor åkte hem till Sverige över helgen. Jag var alltså tvungen att fira midsommar ensam i Frankfurt.
Efter jobbet på fredagen hittade jag efter mycket letande en flaska Aalborg Jubileum, så nu kunde festen börja. Kvällsmaten bestod av chillikorv hos Best Worscht. Svettigt värre. Efter mellanlandning i lägenheten för en whisky och lite av den där akvaviten bar det iväg på stan. Där blev det öl, kebab och mer whisky. Ungefär så kul är en midsommarafton i Frankfurt. Jag rekommenderar utan tvekan midsommarfirande i Sverige.

Friday, June 19, 2009

Min favoritsnapsvisa

Som gammal sångboksredaktör och försångare i Ingenjörsföreningen SPIIK på Högskolan i Kalmar har jag genom åren dragit en och annan truddilutt. Enligt DN hävdar Helen Ericsson Sandlund på Vin och Sprithitstoriska Muséet att "Helan går" är den populäraste snapsvisan. Detta kan jag hålla med om. Den är enkel att lära sig och lätt att sjunga även framåt Kreaturens återuppståndelse.
Det är dock inte min egen favorit. Jag föredrar istället denna:
Lilla nubben
Melodi: Hej tomtegubbar
Tänk om man hade lilla nubben Uppå ett snöre i halsen
Tänk om man hade lilla nubben
Uppå ett snöre i halsen
Man kunde dra den upp och ner
Så att den kändes som många fler
Tänk om man hade lilla nubben
Uppå ett snöre i halsen
En klassiker helt enkelt. Ha nu en bra midsommar och sjung många snapsvisor. Eller som Bengt Sändh sa en gång i tiden:
"Det är lika förkastligt att dricka utan att sjunga, som att sjunga utan att dricka!"

Thursday, June 18, 2009

Snapsbrist av andra orsaker

Nyheterna om den vilda strejken på Systembolages lager i Jordbro utanför Stockholm har även nått till Tyskland. Jag kan förvisso förstå arbetsgivaren som i kristider måste få ner lönekostnaderna, men att säga upp folk pga arbetsbrist och sedan anställa nytt folk som jobbar billigare är bara klantigt och jag kan således även förstå reaktionen från de anställda på lagret.
Nu påverkar detta förvisso inte MIN snaps, eftersom jag inte behöver ha med Systembolaget att göra. Mitt problem är snarare att de svenska snapssorterna inte finns att få tag på i Frankfurt. Åtminstone inte i nån butik jag har hittat hittils och det börjar ju bli lite ont om tid.
Så vad göra? Snapsa i whisky eller helt enkelt hålla sig till vodka? Tja, det funkar väl, men det känns lite fantasifattigt. Jag brukar vara känd för större kreativitet än så. Möjligen kan man ta och testa någon eller några av de tyska fruktbrännvinerna, men även det känns fel. Blir liksom inte "svensk" midsommar då. Hmm... Närmast traditionen blir nog vodkan ändå. Absolut kan man köpa överallt. Synd bara att den är fransk nuförtiden...

Tullen ångrar sig om spriten

Har du någonsin haft med dig sprit hem från utlandet när du åkt igenom tullen? Och fått igenom den? Och trott att "Så bra, nu blir det inte mer med det."? Glöm det!
Detta märkte ett par killar i Sandviken i tisdags kväll när polisen knackade på dörren, enligt gd.se. Husrannsakan gjordes efter en begäran från Tullkriminalen i Malmö. Bägge två sitter nu anhållna misstänkta för smuggling.
Alltså:
  1. Först blir de stoppade av tullen i Helsingborg med bilen full av öl, vin och sprit. Tullen köper deras argument för den stora mängden alkohol och låter dem åka vidare med sin sprit.
  2. Tullen ångrar sig sedan och skickar polisen på killarna efter de har kommit hem.
Hur kan de misstänkas för smuggling? Killarna har ju inte försökt mörka någonting. Tullen har sett alla varorna och släppt igenom dem. Om någon överhuvutaget har gjort fel så är det ju tullen. Är det inte då tullarna som ska bestraffas för detta tjänstefel? Ska inte Tullen stå sitt kast som alla andra?
Stå på er killar, ni har inte gjort något fel!

Wednesday, June 17, 2009

Sill till midsommar

Jag läste förra veckan i Barometern om ett nytt världsrekortförsök: Världens längsta sillbord. I Böda Sand på norra Öland tänker man slå det nuvarande (norska) rekordet på midsommarafton. Både bofasta och sommargäster är inbjudna och man räknar med att bordet blir ca 220 meter. Det nuvarande rekordet är 200.
Själv kommer jag inte att vara där. Dels befinner jag mig utomlands och dels hatar jag sill. Detta hindrar mig dock inte från att önska dem all lycka till. Sånt här är kul. I brist på svensk snaps kommer jag istället att i nationalistisk sympati höja ett glas whisky med ölänningarna i åtanke. Vi kan ju inte låta norrmännen behålla rekordet, eller hur?

Whisky Café L&B

Över 1000 whiskies till försäljning. På hyllor, i skåp, under bardisken och lite överallt där det finns utrymme över. Knappt plats för kunderna...
Eller, nja... Riktigt så illa är det inte. Jag fick plats alldeles utmärkt. Visst var det lite trångt, men snarare beroende på ställets popularitet. 50 personer kan man nog få in, men inte mycket mer. Vad skulle man då välja? Jag tänkte att eftersom jag är i Amsterdam och aldrig har testat holländsk whisky så var detta ett gyllene tillfälle att göra just detta. Så blev det. Whiskyn heter Frysk Hynder Single Malt och jag recenserade den i måndags.
L&B var lite dyrt, men med tanke på det enorma utbudet så var det väl att vänta. Nästan svenska priser tillochmed. Hu! Jag vill dock ändå rekommendera stället. Letar du efter en speciell whisky som du aldrig har testat kommer du utan problem att hitta den här. Du kommer dock inte att hitta något annat. Ingen vodka, ingen konjak, inga likörer. Bara whisky. Och ett par ölkranar. På hemsidan har man en vinlista, men jag såg inga flaskor i baren.
Whisky Café L&B
Korte Leidsedwarsstraat 82
1017 Amsterdam

Tuesday, June 16, 2009

Gollem

Café Gollem var den första baren i Amsterdam som specialiserade sig på belgisk och holländsk öl. Detta var drygt 30 år sedan och de håller på fortfarande. Jag var där i helgen för att kolla vad allt ståhej handlade om.
Baren, som är liten, trång och väldigt gemytlig, ligger i en liten gränd som man inte hittar om man inte vet vad man letar efter. Jag använde mig av GPS, så det var lugnt. Över 200 öl finns i sortimentet. Allt från massproducerad Heineken till ytterst svårtillgänglig Westvleteren, så att även den mest kräsne ska bli nöjd. Jag såg inte om de hade whisky eller konjak, men å andra sidan letade jag inte. Jag nöjde mig denna gång med en Rochefort 6. Det var ett tag sedan och den är riktigt, riktigt god.
Café Gollem
Raamsteeg 4
1012 Amsterdam

Höjd alkoholskatt

Igår tog finnarna beslutet av höja alkoholskatten med 10%, rapporterar Expressen och Dagens Industi. Detta är enligt min mening ett stort misstag för folkhälsan. Hembränning, privatimort och smuggling kommer att skjuta i höjden. Finnarna kommer ju knappast sluta dricka även om den "officiella" statistiken kommer att visa detta. Finska staten kommer knappast heller åtnjuta någon större ökning av skatteintäkter från detta tilltag. Vinsterna kommer att hamna i fickorna hos de kriminella. Låt mig ta ett par exempel:
Under förbudstiden i USA var det helt olagligt att dricka alkohol. Drack folk mindre? Nejdå, naturligtvis inte. Man köpte sin sprit olagligt och kanadensiska whiskyproducenter tjänade en rejäl hacka. Det var under denna tid som maffian växte sig stark i USA och Al Capone blev världens rikaste man. Det var ju maffian som skötte transporten av whisky från Kanada samt den lokala "detaljhandeln". Man blev helt enkelt tvungen att tillåta alkohol igen, men skadan var redan skedd. Maffian har man inte blivit av med dem sedan dess. Tack för den, liksom...
Michail Gorbatjev försökte sig på något liknande i Sovjet. Alkohol fick bara inhandlas i vissa butiker, vissa dagar och på vissa tider. Detta ledde till en kraftigt reducerad "officiell" konsumtion samtidigt som försäljningen av socker och jäst ökade kraftigt. Man har fortfarande problem med illegal vodka. Det är inte nödvändigtvis vodka heller. Med förfalskade vodkaetiketter säljer man flaskor med allt möjligt innehåll. Saker betydligt giftigare än alkohol. Fy fan!

Slutsatsen är att folk alltid kommer att dricka alkohol. Sätts det käppar i hjulen hittar folk andra vägar. Så enkelt är det. Om bara förbudsivrare och absolutister kunde få in det i skallen...
Tyvärr kommer väl våra svenska politiker se det här som ett gyllene tillfälle att höja även den redan skyhöga svenska alkoholskatten. Och eftersom de dessutom med alla medel försöker hindra den lagliga privatimporten så finns det ju liksom bara två alternativ kvar: Smuggling och hembränning. Är detta verkligen vad vi vill ha? Jag vill det iallafall inte!

Monday, June 15, 2009

Bildoktorns whiskytips

Kvällsposten bjuder Bosse "Bildoktorn" Andersson på gratisreklam för sin whiskybok "Whiskyresan - en personlig guide till Skottlands bästa whiskyställen". Tja, varför inte?
Artikeln gör inte så mycket mer. Man får iofs reda på att Bosse gärna skulle testa en Black Bowmore 1964 om någon annan betalade. Killen är ju smålänning...
En whisky jag själv gärna skulle testa om jag hade råd, vilket jag inte har. Om man blev bjuden kanske... Jag är nämligen också smålänning.

Belgisk öl i Amsterdam - del 1

Oj, oj, oj... Jag vet knappt var jag ska börja. Ska jag betygsätta alla krogarna eller redogöra för all drucken öl och whisky? Hmm, svårt. Jag börjar nog helt enkelt med en ölrecension. Jo, så får det bli.
St. Bernardus Triple var en ny bekantskap. En trevlig sådan. Ale brukar vara trevliga. Allt i sin ordning hittils alltså. Med en blekgul grumlighet såg den väl kanske inte så aptitlig ut, men smak såväl som doft undanröjde alla tvivel om att detta skulle vara något annat än en öl av rang. Söt och fruktig, utan att vara sliskig och utan att fruktigheten tog överhanden, vilket annars är ganska vanligt med belgisk öl. Balansen var så gott som perfekt.
Tyvärr finns inte denna öl på Systembolaget, så det blir att beställa från Belgien eller åka ner till gränsbutikerna i Tyskland. Enligt Systembolagets hemsida är det Galatea Spirits som importerar de varanter av St. Bernardus som faktiskt finns i sortimentet. Att maila dem angående denna brist kanske också funkar, fast i ett längre tidsperspektiv då...

Frysk Hynder, Nederländsk Single Malt

Nyss hemkommen från Amsterdam har jag nu börjat sätta helgens erfarenheter på pränt. Först ut är en liten enkel recension av den nederländska whiskyn Frysk Hynder Sherry Cask.
Inte så illa som jag trodde den skulle vara. Faktiskt inte illa alls. Ingen världsmästarwhisky, men det tycker jag inte heller man ska förvänta sig av en 3-åring. Oavsett ursprungsland...
Sherrysmaken var ren och behaglig och bitterheten i finishen uteblev. Trevligt. Tyvärr var den lite spritig trots att den bara höll 40%. Har väl med den ringa åldern att göra och den behöver definitivt mogna ytterligare en stund innan den är "färdig". En klart drickbar whisky och en intressant upplevelse, men findrickaren i mig väljer nog, åtminstone än så länge, något annat.
Märk väl, Us Heit Distillery är definitivt något att hålla ögonen på framöver. Potentialen finns där.

Haha! Där har ni!

Jag skrev förra veckan om Glenora Distillery i Nova Scotia som de senaste 9 åren legat i konflikt med The Scotch Whisky Association gällande namnet på sin whisky "Glen Breton". Det står nu klart att högsta domstolen i Kanada inte kommer att ta upp ärendet, vilket innebär att det är fritt fram för Glenora att använda namnet som planerat.
Åtminstone i Kanada.
Scotch Whisky Association har lovat fortsätta ställa till besvär om varumärket ska registreras utanför Kanada. Fortsättning följer alltså.

Wednesday, June 10, 2009

Krogar i Frankfurt

Här listar jag mina favoriter i Frankfurt am Main, Tyskland. Listorna uppdateras kontinuerligt. Planen är att så småningom ha recensioner till alla listningar.
Rekommendationer tas tacksamt emot i kommentarsfältet.
Barer och pubar

  1. Havanna Bar (Cocktailbar)
  2. La Casa del Habanos (Cigarrbar)
  3. Die Rote Bar (Cocktailbar)
  4. Luna Bar (Cocktailbar)
  5. Yours Irish Pub (Pub)
  6. Rusticana (Tysk ölkrog)
  7. Sandbar (Cocktailbar)
  8. Bull+Bear (Cocktailbar)
  9. Zum Vodkabar (Vodka)
  10. Balalaika (Jazzpub)

Restauranger
Anar KaliIndiskt149 p
SuvadeeThai148 p
Little IndiaIndiskt146 p
Zur SonneTyskt144 p
Bombay PalaceIndiskt143 p
LazarranSpanskt140 p
Restaurant PistaziePersiskt140 p
India PalaceIndiskt140 p
Buena VistaSpanskt138 p
Buffalo SteakhouseSteakhouse137 p

Indiska restauranger
Anar KaliNiederrad149 p
Little IndiaNordend146 p
Bombay PalaceSachsenhausen143 p
India PalaceSachsenhausen140 p
NamasteBockenheim129 p
Himalaya-LanternchenBornheim128 p
Palace of IndiaInnenstadt125 p
SwagatBahnhofsviertel124p
MonsunSachsenhausen108 p
Tandoori TasteNiederrad105 p
BanjaraSachsenhausen104 p
MayurInnenstadt88 p

Senast uppdaterad: 2009-07-08

Hultsfredsfestivalen 2009

Snart är det dags för Hultsfredsfestivalen och planeringen är i full gång. Alkoholtillståndet är dock redan fixat och klart. Detta till Länsstyrelsens och alkoholhandläggaren Ove Karlssons stora förtret. De blev nämligen överkörda av kommunstyrelsens arbetsutskott som på eget bevåg beviljade alkoholansökan. Ett beslut som inte går att överklaga av någon annan än ansökanden. Rockmetropol lär dock vara ganska nöjda med beslutet, så något överklagande blir det nog inte.
Det blir alltså bland annat en 20 meter lång lastbilsbar med reklamlogga från Jägermeister samt en öppen alkoholserveringsyta mitt på festivalområdet. Enligt Oskarshamnstidningen/Barometern gillades inte detta av länsstyrelsen och alkoholhandläggaren som ansåg detta som "stötande". Ganska diffusa argument som vanligt alltså.
Kommunalrådet Kira Berg (s) tycker att alkohollagen är gammalmodig och bör ses över:
"Den tolkas ju ändå på olika sätt. På Sweden Rock har man till exempel en betydligt generösare inställning till alkoholserveringen."
Personligen tycker jag inte att man ska stanna vid att se över serveringen. Vi bör även se över detaljhandelsmonopolet och inställningen till alkohol i Sverige. En mer modern och mogen lagstiftning utan förbudshysteri, moralpanik och omyndigförklarande av svenska folket är vad som behövs.
Ok, det blev visst ett inlägg till innan helgen. Nåja...

Bloggen tar paus några dagar

Sedan starten har jag lyckats få ut åtminstone ett blogginlägg om dagen, men eftersom jag ska till Amsterdam i helgen blir det nu en liten paus. Jag lämnar Frankfurt redan ikväll och kommer inte att ha laptopen med mig så jag återkommer därför tidigast på måndag med recensioner. Troligtvis recenseras både whisky och restauranter. Mest ser jag fram emot den holländska whiskyn "Frysk Hynder". Jag har redan googlat fram en bar som skryter med över 500 whiskysorter. Ska bli riktigt intressant...
Blir nog en hel del öl också förresten. Holländarna kan ju det där med att brygga öl. Dessutom är de ju grannar med Belgarna.

Tuesday, June 9, 2009

Copyrightadvokater slår till igen

Men denna gången handlar det inte om fildelning. Nu gäller det istället varumärkesintrång. Hävdar de iallafall. Och de är fortfarande lika idiotiska som alltid.
Kanadas enda Single Malt destilleri, Glenora Distillers, ligger i Nova Scotia. Närmare bestämt på halvön Cape Breton och ännu mer bestämt i den lilla staden Glenville, inte långt ifrån Inverness och New Glasgow. Hela regionen består av utvandrade skottar. Nova Scotia betyder just "Nya Skottland" på latin. Så mycket Skottland det kan bli utanför själva Skottland så att säga.
Detta hindrar dock inte Scotch Whisky Associations advokater från att gnälla. Anledningen till gnället är att Glenora Distillers tillverkar en whisky som de kallar "Glen Breton". SWA hävdar att man inte får döpa en whisky till "Glen" om den inte är från Skottland, för då kan ju folk felaktigt få uppfattningen att den är tillverkad där. Själv trodde jag länge att den var från Frankrike, men den franska whiskyn heter tydligen "Whisky Breton". Inte samma sak alltså...

En domstol i Kanada gav destilleriet rätt att använda namnet för 9 år sedan och tvisten har pågått sedan dess. Skottarna har nu överklagat ärendet till Högsta Domstolen i Kanada. Det är dock ännu inte bestämt om de kommer att ta upp målet.
Själv tycker jag det hela är väldigt löjligt. En whisky från Glenville på Cape Breton ska definitivt få heta Glen Breton. Taskiga geografikunskaper ska inte ha med saken att göra. Vad kommer härnäst? Ska Scotch Whisky Association kräva namnbyte på Nova Scotia också? Nä, lägg ner!

Monday, June 8, 2009

Jura tar paus i produktionen

Isle of Jura är en ö strax utanför Skottlands västkust mellan fastlandet och Islay. Enda förbindelsen med fastlandet är med färja. Problemet för destilleriet och de ca 200 bofasta är att färjeförbindelsen har stoppats beroende på ett motorhaveri på färjan. Det är nämligen så att destilleriet både behöver råvaror från fastlandet, samt möjlighet att skicka tillbaka restprodukter från produktionen. En ersättningsfärja har utlovats under tiden som den ordinarie ligger i torrdocka, men ännu har inget hänt.
Ingen whisky från Jura just nu alltså.

Sunday, June 7, 2009

Whiskykrig på Isle of Man

Skottar och Manxar tycker inte om varandra och har aldrig gjort det, så att skottarna skulle ha synpunkter på whiskyn från Isle of Man var väl ganska självklart.
Destilleriet Glen Kella på Isle of Man importerar färdiglagrad Blended och Single Malt från Skottland för att sedan destillera whiskyn en gång till innan buteljering. Detta gör spriten helt fri från färgämnen, oljor och annat som ger whiskyn dess traditionella smak och utseende. Drycken döpte man till "Glen Kella Manx White Whiskey".
Skottarna hävdar dock att man enligt lag inte får kalla det whisky om man destillerar drycken en gång till efter lagring. Och det blev säkert inte bättre av att Glen Kella valde den iriska stavningen "whiskey".
The Scotch Whisky Association valde att stämma destilleriet och sedan 1997 är det förbjudet för dem att kalla drycken whiskey. Glen Kellas destillerichef Andrew Dixon uttalade sig i sammanhanget om sin tolkning av lagen på Isle of Man:
"There is still a law that states that a Manx man can shoot on sight any Scotsman wearing a kilt who is caught rustling sheep. I'm not sure whether the Scotch Whisky Association knows I'm also a sheep farmer."
Kul kille det där.
Efter nederlaget i rätten kallas drycken Manx Spirit och finns i två varianter; Blå och röd. Den röda är destillerad på en 5-årig Blended och den blå på en 5-årig Single Malt. Man kanske skulle försöka få tag på en flaska...

Saturday, June 6, 2009

Mackmyra bygger ut

Mackmyra meddelar att i samband med dagens årsstämma togs även första spadtaget på Mackmyra Whiskyby. Man passade även på att plantera en liten ek. Etapp 1, Mackmyra Skogslager, förväntas stå färdigt under året.
Detta ska bli roligt att följa. Jag ser fram emot att åka dit på besök när anläggningen är färdigbyggd.

Whisky från Orkney

Igår gick jag helt improviserat på krogen. Det slutade som vanligt med att jag står vid baren och köper fler och dyrare whiskies än jag egentligen har råd med. Varför måste det vara så otroligt gott?
Denna gång blev det bl a en 14-årig Scapa och jag kan bara konstatera att det görs mycket trevlig whisky på Orkney. Jag har tidigare testat Highland Park som också är därifrån, men detta var första gången jag har testat en Scapa. Mums, liksom. Den påminnde faktiskt en hel del om Higland Park. Mjuk och behaglig, lite söt sådär. Komplex men lättdrucken. Ingen överdriven spritsmak och något vatten behövdes inte.
Det var väl ungefär så mycket detaljer jag kunde få ur den strax innan stängningsdags en fredagkväll. Självfallet kommer den nån gång framöver att testas under mer kontrollerade former.

Sa någon Oktoberfest?

Öl och mat, en solklar kombination? Åtminstone på Zur Sonne i Frankfurt. Jag har nu hunnit testa en del traditionella tyska restauranger och det här är den bästa hittils.
I nordöstra Bornheim ligger den lite lagom avsides. Maten, som har stora likheter med svensk husmanskost, är helt fantastisk och ölen kommer från småbryggerier snarare än de stora tyska jättarna. Göller Dunkles Weissbier var riktigt trevlig. Långbord pryder hela uteplatsen som nog utan problem skulle rymma 400 ölsvingande tyskar.
Zur Sonne Gaststättenbetriebs
Bergerstrasse 312
60385 Bornheim, Frankfurt am Main.
Lägg det på minnet. 1 st höjdare. Testa du också!
Warum nicht?

Friday, June 5, 2009

Banco förlorade mot Skatteverket

Banco Bryggeri i Småland förlorade igår mot Skatteverket i kammarrätten. Bryggeriet hade yrkat avdrag på 3,3 miljoner kronor. Avdraget gällde avsättning till kostnader för ett eventuellt framtida avvecklande av pantsystem.
Det var väl ordet "eventuellt" som fällde avgörandet kan man tro. Väl optimistiskt kanske. Jaja, försöka duger...
Banco tillverkar bland annat följande öl:

  • Fagerhult Export

  • Tre Skilling Banco

Thursday, June 4, 2009

Fler roliga nummerplåtar vi aldrig får se

Transportstyrelsen, som bestämmer om det här med personliga registreringsskyltar, har slagit ned på ännu ett försök till humor. Enligt Blekinge Läns Tidning försökte en person i Karlskrona få igenom texten "OLDGROG".
Icke då, säger Transportstyrelsen. "Det kan uppfattas som stötande". WTF?!
Visst är det väl underbart att bo i ett land där vi har myndigheter som bestämmer åt oss vad som kan eller inte kan uppfattas som stötande? Detta finner iallafall JAG stötande. Kan vi få bort dessa humorbefriade byråkrater nu tack?

Holländsk whisky

Sex dagar kvar. Sedan bär det av till Amsterdam över helgen. Planen är bland annat att testa Holländsk Single Malt. Jo, det finns faktiskt på riktigt! "Frysk Hynder" heter den. Jag har dock ingen aning om vad jag ska förvänta mig. Den ligger i mellanklassegmentet prismässigt, men det är allt jag vet. Jag har aldrig sett en bild på flaskan, aldrig läst en recension, etc. Detta kan bli riktigt roligt. Eller inte. Vi får se...
Någon som kan flamländska och kan förklara vad namnet betyder? All förhandsinformation är välkommen!

Wednesday, June 3, 2009

Practical joke: Manhattan Project

Ni har säkert alla hört talas om att det skummar ordentligt om man häller Mentos i lightcola. Problemet är ju att mottagaren av skämtet oftast är förberedd. Vore det inte mycket roligare om man kunde använda sig av någon form av fördröjningsmekanism så det blir mer av en överraskning för offret? Jovisst, det tyckte jag också! Här har vi en sida som går igenom hur man gör just detta.
Don't try this at home kids! Åtminstone inte över en heltäckningsmatta...

Alkoholmissbruk på allmän väg

Riksväg 35 utanför Överum i Småland hade ordentlig spritfest igår. Aftonbladets till synes ständigt frånvarande korrekturläsare hävdar dock att det var riksväg 25, men den ligger faktiskt någon helt annanstans. Fortfarande i Småland, förvisso. Det är svårt med geografi ibland. Nåja, Expressen skrev rätt iallafall...
En systembolagstransport tappade flaket och alla godsakerna kastades ut tvärs över vägen. 14 pallar tydligen. Det är alltid sorgligt med denna typ av alkoholmissbruk. Jag hoppas innerligt att ingen whisky dog i olyckan. Jag tycker synd om de studenter som nu riskerar att inte få sin dricka till helgen när det är skolavslutning och allt. Jag hoppas att Systembolaget fixar detta med en ny transport lite snabbt. De har ju trots allt en dag på sig...
Dessutom tycker jag synd om alla bilister som nu inte fick uppleva denna helt underbara väg med 100% körglädje. Jag har själv kört här många, många gånger och detta är en riktig höjdare.

Tuesday, June 2, 2009

Ännu en förgiftad advokat

Aftonbladet kommer nu med mer information angående den förgiftade vinflaskan. Det visar sig att den förgiftade mannen är advokat, att någon blivit lite arg på honom och därmed hällt gift i vinflaskan. Gift - Den feges mordvapen. Ynkligt!
Mina historiekunskaper kanske sviker mig nu, men extraknäckte inte den sedemera vinförgiftade Sokrates som advokat emellanåt? Det är sorgligt att detta hat mot advokater ska ta sig uttryck i förgiftat vin. Just det här vinet var kanske ingen höjdare från början heller, men ändå...
Lämna vårt vin i fred!

Det går bra för Mackmyra

Jag roade mig i helgen med att kolla igenom Mackmyras årsredovisning som släpptes förra veckan. Det visar sig att Mackmyra First Edition var den 5:e bäst säljande maltwhiskyn på Systembolaget under 2008. Inte illa minsann. Det är ju inte småpojkar de konkurrerar med liksom. Inte för att Skottarna känner av konkurrensen ännu. Mackmyra är fortfarande ett väldigt litet destilleri i sammanhanget...
Nettoomsättningen ökade med 60% från fjolåret till 66,4 miljoner kronor. Även resultatet ökade. 8,5 miljoner före skatt och 5,2 miljoner efter skatt. Både vinst och omsättning har ökat stadigt under de senaste fyra åren och jag tror inte hajpen är över ännu. Snarare tror jag det kommer att hålla i sig ett tag eftersom Mackmyra faktiskt gör väldigt god whisky...
Man kanske skulle köpa lite aktier...

Monday, June 1, 2009

Världens bästa öl?

Aftonbladets Göran Winbergh listade häromdagen sina favoriter. Smaken är dock som baken, och som ett inlägg i debatten listar jag härmed mina favoriter:

  1. Tripel Karmeliet
  2. Rochefort 6
  3. Chimay Grand Reserve
  4. Smithwick's Irish Red Ale
  5. Westmalle Dubbel
  6. Maisels Dunkel Hefeweizen
  7. Staropramen Granat
  8. Leffe Brune
  9. Guinness Foreign Extra Stout
  10. Anchor Steam Beer

Listan är, liksom alkoholen, något flyktig och ändras dagligen beroende på humör. Ännu en anledning till att sådana här listor är fullkomligt meningslösa...
Skål!

Att röka en schysst cigarr

Finns det egentligen något bättre? Ja, att göra det med ett glas konjak, rom eller whisky i goda vänners lag.
Till goda vänners lag räknas dock inte de trångsynta förbudsivrare som nu vill förbjuda rökning på uteserveringar. Hur har de tänkt här egentligen? Vare sig krögaren eller rökarna kan ju styra över i vilken riktning moder natur önskar blåsa vinden. Förbudet blir således meningslöst och endast ett förbud för förbudets egen skull. Enda lösningen vore väl att förbjuda rökning helt och hållet och det dröjer säkert inte länge innan dessa antirökfanatiker höjer sina röster i kör för detta också.
Det finns en enkel lösning på problemet som borde göra alla nöjda: Låt krögaren bestämma. Finns det en marknad för rökfria krogar så kommer dessa att existera och frodas. Om inte så har vi bara bevisat att antiröklobbyn hade FEL.