Thursday, July 2, 2009

Slopa monopolet

Aftonbladet publicerar idag en lysande debattartikel om alkoholmonopolet. T ex belyser man myten om Systembolagets stora utbud. Som webmaster för prisjämförelsesajten Whiskyfinder kan jag inte annat än att hålla med. Systembolaget må ha över 11000 produkter i sortimentet, men en förkrossande majoritet av dessa finns i beställningssortimentet och ytterst sällan i butik. Man blir alltså tvungen att beställa. Om man således måste vänta 2 veckor på sin beställning så beställer jag hellre från utlandet till halva priset. Räknar man det totala sortimentet från onlinebutikerna kommer man utan problem upp i över 11000 produkter. Det finns t ex en vinbutik i Tyskland med över 12000 viner. Där ligger Systembolaget i lä, ÄVEN om man räknar in beställningssortimentet.
Sen har vi det där med åldersgränserna. Jag får rösta, bedriva affärsverksamhet, hantera vapen (lumpen) och en massa annat redan vid 18-års ålder. Men inte köpa en konjak till kaffet eller en dyr whisky till svärfar. Inte ens en öl till maten, om man vill ha något starkare än folköl. Då måste man vara 20. Att supa sig full och odräglig på krogen går däremot bra från 18 år.
Att staten sedan alltid spelar folkhälsokortet är en dålig bluff som svenska folket för länge sedan synat. Alla vet att det bara handlar om skatteintäkter, men det bryr sig politikerna uppenbarligen inte om.
Som vanligt.

No comments:

Post a Comment