Tuesday, June 9, 2009

Copyrightadvokater slår till igen

Men denna gången handlar det inte om fildelning. Nu gäller det istället varumärkesintrång. Hävdar de iallafall. Och de är fortfarande lika idiotiska som alltid.
Kanadas enda Single Malt destilleri, Glenora Distillers, ligger i Nova Scotia. Närmare bestämt på halvön Cape Breton och ännu mer bestämt i den lilla staden Glenville, inte långt ifrån Inverness och New Glasgow. Hela regionen består av utvandrade skottar. Nova Scotia betyder just "Nya Skottland" på latin. Så mycket Skottland det kan bli utanför själva Skottland så att säga.
Detta hindrar dock inte Scotch Whisky Associations advokater från att gnälla. Anledningen till gnället är att Glenora Distillers tillverkar en whisky som de kallar "Glen Breton". SWA hävdar att man inte får döpa en whisky till "Glen" om den inte är från Skottland, för då kan ju folk felaktigt få uppfattningen att den är tillverkad där. Själv trodde jag länge att den var från Frankrike, men den franska whiskyn heter tydligen "Whisky Breton". Inte samma sak alltså...

En domstol i Kanada gav destilleriet rätt att använda namnet för 9 år sedan och tvisten har pågått sedan dess. Skottarna har nu överklagat ärendet till Högsta Domstolen i Kanada. Det är dock ännu inte bestämt om de kommer att ta upp målet.
Själv tycker jag det hela är väldigt löjligt. En whisky från Glenville på Cape Breton ska definitivt få heta Glen Breton. Taskiga geografikunskaper ska inte ha med saken att göra. Vad kommer härnäst? Ska Scotch Whisky Association kräva namnbyte på Nova Scotia också? Nä, lägg ner!

No comments:

Post a Comment