Tuesday, May 19, 2009

Staten, spriten och EU

Sverige är en del av EU nuförtiden. Så var det sagt åtminstone. Tyvärr verkar inte svenska staten dela den uppfattningen i alla lägen, utan bara när det är till svenska statens egen fördel. Jag kan förstå resonemanget till viss del, men att plocka russinen ur kakan är aldrig okej. Vi har ett åtagande inom EU som vi accepterade när vi blev medlemmar. Sverige är en del av EU nuförtiden. Antingen accepterar man detta och stannar kvar, eller så väljer man att lämna EU-samarbetet helt och hållet. Enkelt.
Problemet är att det handlar om pengar. Stora pengar. Staten tar gärna emot alla EU-bidrag, men tycker inte om enskilda individers privatimport eftersom de då går miste om skatteintäkter. Staten tycker nämligen att man ska betala svensk alkoholskatt på spriten man har köpt utomlands. Även om man redan skattat för varorna i inköpslandet. Staten har valt att ta striden gällande alkohol och tobak; Produkter djupt rotade i den svenska folksjälen. Produkter som alla har en åsikt om. Produkter i stora volymer med hög skattesats som staten kan tjäna en himla massa pengar på.
Staten värnar folkhälsan, sägs det. Staten vill bara väl. Men allt det handlar om är pengar. Jag vet det. Ni vet det. Staten vet det. Dubbelmoralen är total.

No comments:

Post a Comment