Friday, May 22, 2009

Vad är det för skillnad egentligen? Del 1

Vad krävs egentligen för att en dryck ska få kallas whisky? Ja, det skiljer lite beroende på vilken typ det rör sig om. De enda länder som har definitionen reglerad i lag är Skottland och USA. Den amerikanska lagen reglerar dessutom bara vad som får kallas bourbon. De flesta tillverkare väljer dock att hålla sig till dessa definitioner, men teoretiskt sett kan vad som helst kallas för whisky så länge drycken inte är tillverkad i Skottland eller USA.
I Skottland gäller generallt att destillatet måste vara gjort på mältat eller omältat korn och att man har lagrat drycken minst 3 år på ekfat innan den buteljeras. Ekfaten får vara nya eller begagnade. Specifikt för maltwhisky är att endast mältat korn får användas. Är det dessutom en single malt vi snackar om så måste all sprit komma från samma destilleri.
Vad gäller bourbon är det lite annorlunda. Destillatet måste vara gjort på minst 51% majs och lagras 2 år på nya ekfat innan det får buteljeras. De övriga 49 procenten är oftast korn eller råg, men behöver inte nödvändigtvis vara det. Eftersom namnet bourbon är skyddat i lag får det endast användas om drycken är tillverkad i USA. Alla andra för nöja sig med att kalla det majswhisky.
Sådärja, då har jag gått igenom grunderna. Nu är det bara resten kvar...

No comments:

Post a Comment