Tuesday, June 16, 2009

Höjd alkoholskatt

Igår tog finnarna beslutet av höja alkoholskatten med 10%, rapporterar Expressen och Dagens Industi. Detta är enligt min mening ett stort misstag för folkhälsan. Hembränning, privatimort och smuggling kommer att skjuta i höjden. Finnarna kommer ju knappast sluta dricka även om den "officiella" statistiken kommer att visa detta. Finska staten kommer knappast heller åtnjuta någon större ökning av skatteintäkter från detta tilltag. Vinsterna kommer att hamna i fickorna hos de kriminella. Låt mig ta ett par exempel:
Under förbudstiden i USA var det helt olagligt att dricka alkohol. Drack folk mindre? Nejdå, naturligtvis inte. Man köpte sin sprit olagligt och kanadensiska whiskyproducenter tjänade en rejäl hacka. Det var under denna tid som maffian växte sig stark i USA och Al Capone blev världens rikaste man. Det var ju maffian som skötte transporten av whisky från Kanada samt den lokala "detaljhandeln". Man blev helt enkelt tvungen att tillåta alkohol igen, men skadan var redan skedd. Maffian har man inte blivit av med dem sedan dess. Tack för den, liksom...
Michail Gorbatjev försökte sig på något liknande i Sovjet. Alkohol fick bara inhandlas i vissa butiker, vissa dagar och på vissa tider. Detta ledde till en kraftigt reducerad "officiell" konsumtion samtidigt som försäljningen av socker och jäst ökade kraftigt. Man har fortfarande problem med illegal vodka. Det är inte nödvändigtvis vodka heller. Med förfalskade vodkaetiketter säljer man flaskor med allt möjligt innehåll. Saker betydligt giftigare än alkohol. Fy fan!

Slutsatsen är att folk alltid kommer att dricka alkohol. Sätts det käppar i hjulen hittar folk andra vägar. Så enkelt är det. Om bara förbudsivrare och absolutister kunde få in det i skallen...
Tyvärr kommer väl våra svenska politiker se det här som ett gyllene tillfälle att höja även den redan skyhöga svenska alkoholskatten. Och eftersom de dessutom med alla medel försöker hindra den lagliga privatimporten så finns det ju liksom bara två alternativ kvar: Smuggling och hembränning. Är detta verkligen vad vi vill ha? Jag vill det iallafall inte!

No comments:

Post a Comment